ПІДТЕКСТ ПОЕЗІЙ Є. О. СВЕРСТЮКА «НЕ ЯВЛЯЙСЯ МЕНІ У СНАХ...» ТА І. Я. ФРАНКА «ЧОГО ЯВЛЯЄШСЯ МЕНІ У СНІ»

Автор(и)

  • Світлана Криворучко

Анотація

Українські поети І. Я. Франко і Є. О. Сверстюк у ліриці «Чого являєшся мені / У сні?» 1896 р. та «Не являйся мені у снах» 1972 р. втілили прихований сенс власних відчуттів, у яких іноді «читаються» біографічні елементи та історичні події. Їхнім поетичним висловлюванням притаманне деформування загальнозрозумілих смислів, що на рівні семантичної двоплановості формує підтекст, який впливає на своєрідність ідіостилю. Спільність і схожість І. Я. Франка та Є. О. Сверстюка відзначається саме у підтексті, якому властива «українська»

самоідентифікація, ототожнення себе-поета із міцним українським пластом культури, який породив подолання національного комплексу неповноцінності на рівні індивідуального світовідчуття. Підтекст віршів поетів втілено на рівні тропів. Спільною виявляється алюзія-перегукування першого рядка Є. О. Сверстюка «Не являйся мені у снах», яка відсилає до першого рядка І. Я. Франка «Чого являєшся мені / У сні?».

Ключові слова: І. Я. Франко Є. О. Сверстюк, підтекст, тропи, поезія, художній образ.

Завантаження

Опубліковано

2018-04-08

Як цитувати

ПІДТЕКСТ ПОЕЗІЙ Є. О. СВЕРСТЮКА «НЕ ЯВЛЯЙСЯ МЕНІ У СНАХ...» ТА І. Я. ФРАНКА «ЧОГО ЯВЛЯЄШСЯ МЕНІ У СНІ». (2018). Волинь філологічна: текст і контекст, 21, 234-241. http://volyntext.vnu.edu.ua/index.php/volyntext/article/view/672