Психоаналіз у системі наратологічного аналізу

Автор(и)

  • Світлана Натяжко

Анотація

У статті йдеться про важливість та актуальність дослідження психоаналітичного наративу. Наведено основні етапи становлення наратології як науки та подано різні дефініції наративу. Досліджено місце психоаналізу у системі наратологічного аналізу. Показано безпосередній зв’язок художнього наративу з психоаналізом із метою увиразнення доцільності вивчення художніх творів, написаних у стилі історій хвороб 3. Фройда як психоаналітичних наративів. На цій основі здійснено аналіз однієї з новел сучасної французької письменниці Анни Ґавальди з огляду на її наратологічну основу та психоаналітичне підґрунтя. Також у статті розглянуто одну з історій хвороб 3. Фройда як художній текст-наратив. Доведено наративну природу обох текстів.

Ключові слова: посткласична наратологія, психоаналіз, психоаналітичний наратив, художній наратив, історія хвороби, наративна природа, психоаналітичне підґрунтя.

Завантаження

Опубліковано

2018-04-07

Як цитувати

Психоаналіз у системі наратологічного аналізу. (2018). Волинь філологічна: текст і контекст, 20, 58-68. http://volyntext.vnu.edu.ua/index.php/volyntext/article/view/624