До проблеми сучасної методології: концептуальне поєднання феміністичної і психоаналітичної критики

Автор(и)

  • Світлана Криворучко

Анотація

Феміністична критика ззосереджується на проблемах тендерної сутності жінки. С. де Бовуар звернула увагу на художні образи жінок у літературі з точки зору «умовності» і «соціалізації», на підставі якої утворилося розрізнення «жіночого», «феміністського» і «фемінного» аспектів. Плідним є поєднання техніки С. де Бовуар із методом психіатра Дж.-Ш. Болєн, яка виокремлює три категорії богинь: 1) незаймані богині (Артеміда, Афіна, Гестія); 2) уразливі богині (Гера, Деметра, Персефона), 3) алхімічна богиня (Афродита). Слушно дослідити, як проявляються архетипи виокремлених богинь у художніх образах відповідно «фемінному», «феміністському» та «жіночому» концептам, що сприятиме проясненню специфіки притчевості у художніх творах письменників.

Ключові слова: феміністична школа, психоаналітичний підхід, архетипи, «фемінне», «феміністське», «жіноче», художній образ.

Завантаження

Опубліковано

2018-04-07

Як цитувати

До проблеми сучасної методології: концептуальне поєднання феміністичної і психоаналітичної критики. (2018). Волинь філологічна: текст і контекст, 20, 31-40. http://volyntext.vnu.edu.ua/index.php/volyntext/article/view/621