ТАРАС ШЕВЧЕНКО - ДУХОВНИЙ ЛІДЕР НАЦІЇ

Автор(и)

  • Ольга Яблонська

Анотація

У статті розглядається значення Т. Шевченка в історії української літератури та нації. Вирізняється роль «Кобзаря» Т. Шевченка в утвердженні національної ідентичності. Міждисциплінарний підхід забезпечує бачення знаковості творчості письменника у процесах національного відродження. Простежено вагомість шевченківської традиції в українській літературі. Специфіка шевченківських урочистостей, зокрема ювілейних святкувань, проаналізована на матеріалі історико-культурного контексту другої половини ХІХ - початку ХХ ст. Відзначено формування культу письменника на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ ст. Доводиться, що життя і творчість Т. Шевченка засвідчують його виняткову авторитетність в українському культурному та політичному просторі й обумовлену цим його історичну місію як духовного лідера нації. Наголошується, що Т. Шевченко, як гімн і прапор, - символ Революції гідності.

Ключові слова: історія української літератури, національна ідентичність, національне відродження, «Кобзар» Т. Шевченка, шевченківська традиція, шевченківські свята, ювілей, культ Т. Шевченка.

Завантаження

Опубліковано

2018-04-05

Як цитувати

ТАРАС ШЕВЧЕНКО - ДУХОВНИЙ ЛІДЕР НАЦІЇ. (2018). Волинь філологічна: текст і контекст, 18, 7-19. http://volyntext.vnu.edu.ua/index.php/volyntext/article/view/549