Смаки дому й чужини: гастрономічнакультура родини Косачів

Автор(и)

  • Тетяна Данилюк-Терещук

DOI:

https://doi.org/10.29038/2304-9383.2023-36.dan

Ключові слова:

Ключові слова: Леся Українка, Олена Пчілка, родина Косачів, дім, листи, мемуаристика, гастрономічна культура, національна кухня, десерт, борщ, традиція, комунікація.

Анотація

У статті на основі епістолярію та спогадів проаналізовано і відтворено гастрономічну культуру родини Косачів. Їхні харчові уподобання формувалися в традиціях національної кухні, а процеси приготування та обробки їжі мали виразні регіональні особливості. Дім, як локальний простір родини, формував систему звичок, традицій і правил, з якими пов’язані харчові уподобання, зафіксовані в епістолярному наративі батьків і дітей. Місця проживання сім’ї змінювалися  (Звягель, Луцьк, Колодяжне, Київ та ін.), але незмінною залишалася гостинність, про яку згадувало близьке оточення Косачів. Сімейні практики заготівлі й переробки
фруктів і ягід, овочів (соління), приготування святково-ритуальних страв (кутя), кулінарія (вареники з вишнями, пироги, десерт) означувалися як смаки дому. Їжа виявилася важливим елементом міжкультурної комунікації родини. Нові смаки й обмін враженнями з’являлися в часі подорожей. Зрештою смаки дому і чужини поєднувалися й утверджувалися як улюблені, бо окрім харчової цінності, транслювали різноманітні смисли, спонукали до рефлексії.

Мета публікації – осмислити проблему гастрономічної культури, життя дому і харчові уподобання, кулінарні практики й подорожні смакові враження, зафіксовані
у мемуаристиці родини Косачів.

Методологія розвідки основана на загальнонаукових методах аналізу та синтезу; біографічний метод – увиразнює хронологію життєвих подій і культурний
простір родини Косачів; культурно-історичний метод – окреслює історичне тло, імагологічний метод дозволяє побачити родину Косачів як культурне середовище
між своїм і чужим, середовище становлення, поведінкові й ментальні моделі найближчого кола Лесі Українки; джерелознавчий метод - для добору психологічно достовірних матеріалів і залучення маловідомого фактажу з родинного листування
Косачів, як-от переписки Ольги Косач з батьками, Олени Пчілки з Ольгою Франко.

Посилання

Braichenko, Olena ti in. (2021). Ukraina. Yizha ta istoriia [Ukraine. Food and history]. Kyiv: FOP Braichenko O. Yu. URL: https://ui.org.ua/wp-

content/uploads/2022/04/ukrayina.-yizha-ta-istoriya-1.pdf

Braichenko, Olena (2021). Ukrainska hastronomichna kultura kintsia XІX – pochatku XX st. i svit rodyny Kosachiv [Ukrainian gastronomic culture of the late 19th and early 20th centuries. and the world of the Kosachi family]. URL:https://yizhakultura.com/videos/dtMDcD7zRCM

Viddil rukopysiv Instytutu literatury NAN Ukrainy, f. 28, od. zb. 963. Lyst Kosach O. P. (Lili) do Kosach O. P. (materi) b/d. KhII. 1893 r. z Kolodiazhnoho.

Viddil rukopysiv Instytutu literatury NAN Ukrainy, f. 28, od. zb. 972. S. 2. Lyst Kosach O. P. (Lili) do Kosach O. P. (materi) vid 5.IKh. 1898 r. z Kolodiazhnoho.

Viddil rukopysiv Instytutu literatury NAN Ukrainy, f. 3, od. zb. 1612. S. 291– 294. Lyst Oleny Pchilky do Olhy Franko vid travnia 1893 r. z Kolodiazhnoho.

Viddil rukopysiv Instytutu literatury NAN Ukrainy, f 3, od. zb. 1612. S. 827– 830. Lyst Oleny Pchilky do Olhy Franko pislia 16 (28) zhovtnia 1893 r. z Kolodiazhnoho.

Kazakevych, Olha (2019). Mizh mistom i selom: kharchovi praktyky u povsiakdenni ukrainskoi intelihentsii (druha polovyna XІX – pochatku XX stolittia) [Between the city and the village: food practices of everyday Ukrainian intelligentsia (second half of the 19th - early 20th centuries)]. Misto: istoriia, kultura, suspilstvo, (2), 99–108. URL: file:///C:/Users/admin/Downloads/misto_2019_7_7.pdf

Krasovskyi, Serhii (2021). Natsionalna kukhnia yak skladnyk hastronomichnoi kultury etnosu: sutnist i metody doslidzhennia [National cuisine as a component of gastronomic culture of the ethnic group: essence and methods of research]. Kultura i suchasnist: almanakh, 1, 30–35.

Kovpik, Svitlana (2018). Poetyka hustatyviv (na materiali suchasnoi ukrainskoi prozy) [Poetics of gustatives (on the material of modern Ukrainian prose).]. Kyiv: «NVP Interservis».

Kosach, Mykhailo (Mykhailo Obachnyi) (2017). Tvory. Pereklady. Lysty. Zapysy kobzarskykh dum [Writings. Translations. Letters. Records of Kobzar councils] / Uporiad. Miroshnychenko L. P. Kyiv: KOMORA.

Kosach-Borysova, Izydora (1971). Iz starykh sadyb [From old estates]. Nashe zhyttia, Ch. 8, 22–23.

Kosach-Kryvyniuk, Olha (1970). Lesia Ukrainka. Khronolohiia zhyttia i tvorchosty [Lesya Ukrainka. Chronology of life and creativity]. Niu-Iork: UVAN.

Moroz, Yakiv (1928). Kosachi v Novohradvolynskomu (do 15-richchia z dnia smerty Lesi Ukrainky Kosach) [Kosachi in Novohrad Volynskyi (for the 15th anniversary of the death of Lesya Ukrainka Kosachi)]. Pluh, 78–79.

Nikolenko, Vadym (2016). Ukrainska hastronomichna kultura yak sotsialnyi fenomen [Ukrainian gastronomic culture as a social phenomenon.]. Visnyk Kharkivskoho universytetu imeni V. N. Karazina. Seriia: Sotsiolohichni doslidzhennia suchasnoho suspilstva: metodolohiia, teoriia, metody, 36, 75–81. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VKhISD_2016_36_14.

Podruzhnie lystuvannia Kosachiv (2019) [Matrimonial correspondence of the Kosachivs]. Vstupna stattia, pidhotovka tekstu ta komentari Albiny Shatskoi.

Spadshchyna: Literaturne dzhereloznavstvo, tekstolohiia. Kyiv: K.I.S. T.KhIII/KhIV, 260–473.

Slavinskyi, Maksym (2002). Zakhovaiu v sertsi Ukrainu [I will keep Ukraine in my heart: poetry, journalism, memories]. Kyiv: Yunivers.

Skrypka, Tamara (2013). Rodovi hnizda Drahomanovykh-Kosachiv: yikh ustrii ta kultura [Ancestral nests of the Drahomanovs-Kosachis: their organization and culture]. Kyiv: Tempora.

Skrypka, Tamara (2020). Hastronomichni tradytsii Kosachiv [Gastronomic traditions of Kosachiv]. URL: http://volyniany.org.ua

Skrypka, Tamara (2020). Shcho vidomo pro velykodni tradytsii Kosachiv [What is known about Easter traditions of Kosachi]. Istorychna pravda. URL: https://www.istpravda.com.ua/columns/5e9c4f90d5c78/

Skrypka, Tamara (2017). Spohady pro Lesiu Ukrainku [Memories of Lesya Ukrainka]. Tom I. Kyiv: Tempora.

Skrypka, Tamara (2021). Spohady pro Lesiu Ukrainku [Memories of Lesya Ukrainka]. Tom II. Lviv: Vydavnytstvo «Astroliabiia».

Ukrainka, Lesia (2021). Povne akademichne zibrannia tvoriv (Т. 1–14) [Complete academic collection of works]. T. 11. Lysty (1876–1896). Lutsk: Volynskyi natsionalnyi universytet imeni Lesi Ukrainky.

Завантаження

Опубліковано

2024-02-14

Як цитувати

Смаки дому й чужини: гастрономічнакультура родини Косачів. (2024). Волинь філологічна: текст і контекст, 36, 65-78. https://doi.org/10.29038/2304-9383.2023-36.dan